Blogopmaak

Motivatie als katalysator van succes

Rianne Smits

Motivatie als katalysator van succes! 

Alles begint bij motivatie! 

“Waar een wil is, is een weg, waar geen wil is, is een omweg en waar onwil is, is altijd wel een uitweg!”

Talent- en organisatieontwikkeling, alles begint bij motivatie. De motivatie om te verbeteren, om kwijt te raken waar je last van hebt, de motivatie om een ander te helpen, omdat dat dat jou helpt. Organisaties bestaan uit mensen met verschillende achtergronden en disciplines die visie/missie en beleid ontwikkelen, processen inrichten en operationaliseren, die keuzes maken en in verbinding staat tot elkaar(in- en extern). Niet organisaties ontwikkelen zich en behalen organisatiedoelen, dat doen de mensen die er werken. Mensen in organisaties hebben de macht in handen om een succes te maken van de bedoeling van de organisatie, zichzelf te ontwikkelen en elkaar te helpen groeien. 

Het tegenovergestelde is helaas ook waar, mensen zijn ook degene die (vaak onbedoeld en ongemerkt) invloed hebben op stagnatie of vertraging in persoonlijke en organisatorische groei, het mislukken van targets, ontevredenheid onder medewerkers of klanten etc. Ontwikkelen, innoveren, verbeteren, het begint allemaal bij motivatie van mensen!   
 
Laten we de quote waar ik mee gestart ben eens opnieuw bekijken;

1.Waar een wil is, is een weg -> = intrinsieke motivatie. Indien de gekozen weg is afgestemd op de context gaat groei en ontwikkeling vanzelf.
2.Waar geen wil is, is een omweg-> =nog geen intrinsieke motivatie, wel mogelijkheden. De omweg wordt gevonden door te starten met extrinsieke motivatie en tegelijkertijd op zoek te gaan naar intrinsieke motivatie. Men voelt dit als een uitdaging. Men werkt iets harder, maar oplossingen en alternatieven worden meestal wel gevonden door de creativiteit van gedreven personeelsleden. Wanneer deze creatieve, inventieve personeelsleden de ruimte krijgen om deze alternatieven of oplossingen uit te voeren en uit te proberen, komt groei en ontwikkeling ook tot stand. 
3.Waar onwil is, is altijd wel een uitweg-> =sterke intrinsieke motivatie om iets niet te doen (de uitweg). Dit wordt in de volksmond weerstand genoemd. 
"Weerstand is de sterkste motivatie die er is!" 
Vaak juist daarom de lastigste voor degene die een andere weg in willen slaan. Er is dan sprake van, zoals ik dat noem, 'oppositionele motivatie'. De eigen sterke motivatie maakt dat er geen ruimte is om anders te kunnen kijken en er meer verwijdering plaatsvindt. Men gaat uit de verbinding. 
Vele relatietherapieën zetten zich hierop in, maar dit gaat evengoed op voor organisaties die vastlopen in innovatieprocessen. Wat gebeurt er dan eigenlijk?

Ons ‘vecht’ systeem wordt ingeschakeld, waarbij de kracht van overtuigingen gaan gelden. Het lukt niet verbinding te vinden, motivatie te draaien, gezamenlijke belangen te zien en complementair te werken om tot (persoonlijke) groei te komen. Vooral bij deze vorm van motivatie wordt een tegengesteld doel bereikt. Een complexiteit aan factoren komt hierbij kijken, wat een gevoel kan geven van onmacht, ontevredenheid, niet competent zijn, controleverlies en niet in verbinding staan met anderen. Herken jij dit vechten in jouw organisatie? 

Dan heb ik goed nieuws voor je; het kan anders. Indien je erin slaagt deze krachtige motivatie te gebruiken kun je ontwikkelen, persoonlijk welbevinden verhogen en successen behalen. 

Vanzelfsprekend roept dit vragen en zorgen op. Externe factoren zijn invloed op deze processen. Budgetten, systemen, marktwerking, veranderende maatschappij, invloeden op maatschappelijk niveau, wetgeving, protocollen etc. ect. Voorbeelden van veelgehoorde vragen en zorgen zijn; 
  • Hoe zit het dan met onvoldoende budget? 
  • Controlecommissies verwachten iets anders waardoor onze ideeën geen ruimte krijgen. 
  • De concurrentie of bezuinigingen maken dat ik geen keuze heb. 
  • Ouders werken de door ons gekozen methode tegen.
  • Hoe doe ik dit allemaal zonder extra tijd hiervoor te krijgen?
  • Die ene lastige medewerker maakt dat ik maar niet vooruitkom met mijn managementplan. 
  • Maar ik kan mijn talent niet kan inzetten voor kansen die ik zie, omdat dit niet bij mijn functie hoort.
  • Met de sfeer in ons team geloof ik niet dat het gaat lukken. 
Bovenstaande voorbeelden behoren allemaal tot de uitweg zoals in punt 3 vernoemd is. 

Stel je nou eens voor dat er genoeg tijd is, het budget toereikend is, ouders achter je staan en meewerken, dat je eindelijk mag doen waar je goed in bent, daarvan geniet en ook nog voor beloond wordt. 

Kijk eens naar de functie van de weerstand, de uitweg. Maak gebruik van de weerstand.

Hoe?

Ben oprecht geïnteresseerd, praat met mensen om erachter te komen hoe zij vinden dat het beter kan, leer van hun inzichten en laat je verrassen!

Misschien verander je wel van inzicht, leer jij meteen mee en is ook jouw persoonlijke ontwikkeling al direct begonnen.....

Daag jezelf uit en probeer het eens vandaag, bij je collega, je kind, je partner, het maakt niet uit. We lopen de hele dag door tegen weerstand aan, alleen jouw interne motivatie maakt hoeveel last je hebt van die weerstand. De vraag is dus niet óf jij tegen weerstanden aanloopt, maar welke!
Een minuutje langer stil en de simpele vraag; "vertel eens, hoe denk jij erover?" kan al enorme beweging in gang zetten.

Wil je van onschatbare waarde zijn voor een ander, deel dan je inzicht van vandaag hieronder!

Geen antwoord of tip te delen, deel dan dit bericht. Ook degene die nu of in de toekomst weerstand oproept bij jou kan dit bericht lezen en wie weet wat voor waardevols het delen van dit bericht jou dan oplevert! 
Share by: